Ogólnopolska Olimpiada Zdrowia PCK

Zakres tematyczny:
1. Aktywność fizyczna:
• Znaczenie aktywności ruchowej dla zdrowia człowieka.
• Cele oraz korzyści wynikające z aktywności fizycznej, ewentualne ryzyko związane z zaniechaniem wprowadzania aktywności do stosowanego stylu życia.
2. Żywność i żywienie:
• Podstawowe składniki w żywieniu i ich przetwarzanie w organizmie: białka, węglowodany, tłuszcze; gospodarka wodna organizmu.
• Gospodarka energetyczna organizmu.
• Witaminy w produktach spożywczych i ich rola w organizmie.
• Składniki mineralne i ich rola w organizmie.
• Składniki diety wpływające na pracę mózgu i wspierające proces nauki.
• Zasady i modele zdrowego żywienia.
• Model talerza zdrowego żywienia.
• Normy żywienia i zapotrzebowanie żywieniowe.
• Najczęstsze błędy żywieniowe.
• Suplementy diety.
• Zalety i możliwe ryzyko związane ze stosowaniem suplementacji.
• Mądre zakupy – co wybierać, a czego unikać?.
• Podstawowe informacje umieszczane na etykietach produktów żywnościowych, substancje nieodżywcze oraz substancje dodatkowe występujące w produktach spożywczych.
• Bezpieczeństwo żywności.
• Ocena stanu odżywienia.
• BMI.
• WHR.
3. Choroby związane z żywnością, żywieniem i odżywianiem:
• Przyczyny i skutki nieprawidłowego żywienia.
• Zaburzenia w stanie zdrowia i choroby wywołane niedoborem lub nadmiarem składników odżywczych.
• Choroby dietozależne: przyczyny, objawy, skutki i profilaktyka.
• Choroby cywilizacyjne.
• Rola składników odżywczych w zapobieganiu chorób człowieka.

Harmonogram tegorocznej Olimpiady Zdrowia PCK z Biedronką

1. Etap szkolny – 27-31 marca 2023 roku, organizowany przez szkoły.
2. Etap rejonowy – 21 kwietnia 2023 roku, organizowany przez Oddziały Rejonowe PCK.
3. Etap okręgowy – 19 maja 2023 roku, organizowany przez Oddziały Okręgowe PCK.
4. Ogólnopolski finał – 16-18 czerwca 2023 roku organizowany przez Biuro Zarządu Głównego PCK.

Szczegółowe informacje dla ucznia : https://olimpiadazdrowiapck.pl/strefa-dla-ucznia/

Zapisy u p. M.Flis do 15.03.2023 r.